środa, 4 listopada 2026

18+. Pomoc: 801 889 880

Podatek od wygranej u bukmachera: od jakiej kwoty i ile

Awatar Witold Szczepaniak

5 min czytania

Czyste formularze, pióro i poduszka do pieczątek na jasnym biurku

Odpowiedź w trzech zdaniach

Wygrana w zakładach wzajemnych, a bukmacherstwo jest ich rodzajem, jest wolna od podatku dochodowego, gdy jej jednorazowa wartość nie przekracza 2280 zł. Dokładnie tyle jeszcze się mieści w zwolnieniu. Po przekroczeniu progu ustawa o PIT przewiduje zryczałtowany podatek w wysokości 10% wygranej.

  • Liczby: 3000 zł wygranej to 300 zł podatku.
  • Jak liczyć: jednorazową wartość wygranej porównuje się z progiem 2280 zł.
  • Uwaga: przepis nie mówi o nadwyżce ponad próg.
  • Uwaga: próg 2000 zł nie dotyczy zakładów wzajemnych.

Czy podatek od wygranej dotyczy zakładów u bukmachera?

Tak, jeśli wygrana przekracza próg zwolnienia. Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT, t.j. Dz.U. 2026 poz. 592) wymienia w art. 30 ust. 1 pkt 2 wygrane w konkursach, grach i zakładach wzajemnych uzyskane w państwie członkowskim UE lub innym państwie EOG. Pobiera się od nich zryczałtowany podatek dochodowy.

Bukmacherstwo zalicza do zakładów wzajemnych ustawa o grach hazardowych (t.j. Dz.U. 2025 poz. 595, art. 2 ust. 2 pkt 2).

Innym podatkiem jest podatek od gier. Art. 74 pkt 7 tej ustawy podaje dla zakładów wzajemnych innych niż wymienione w pkt 6 stawkę 12%. Jego działanie opisujemy we wpisie o podatku od stawki.

Od jakiej kwoty wygranej jest podatek?

Od kwoty wyższej niż 2280 zł. Wygrana równa 2280 zł jest jeszcze zwolniona, bo art. 21 ust. 1 pkt 6a lit. a PIT mówi o wartości, która „nie przekracza” progu. Miarą jest jednorazowa wartość wygranej, a przepis nie mówi o sumie z miesiąca czy roku.

Skąd w sieci próg 2000 zł?

Próg 2000 zł wynika z art. 21 ust. 1 pkt 68, który zakładów wzajemnych nie wymienia. Dotyczy na przykład wygranej w teleturnieju czy w radiu.

Próg Przepis Czego dotyczy
2280 zł art. 21 ust. 1 pkt 6a lit. a między innymi zakłady wzajemne
2000 zł art. 21 ust. 1 pkt 68 konkursy i gry w środkach masowego przekazu, konkursy z dziedziny nauki, kultury, sztuki, dziennikarstwa i sportu, nagrody ze sprzedaży premiowej

Ile wynosi podatek po przekroczeniu progu?

10% wygranej. Przepis nie mówi o nadwyżce ponad próg. Ta sama stawka obejmuje także nagrody związane ze sprzedażą premiową.

  1. Jednorazową wartość wygranej porównuje się z progiem 2280 zł.
  2. Gdy nie przekracza, podatek wynosi 0 zł.
  3. Gdy przekracza, wygraną mnoży się przez 0,10.
  4. Wynik odejmuje się od wygranej.
Wygrana Podatek Po podatku
2280,00 zł 0,00 zł 2280,00 zł
2281,00 zł 228,10 zł 2052,90 zł
3000,00 zł 300,00 zł 2700,00 zł
10 000,00 zł 1000,00 zł 9000,00 zł
1 000 000,00 zł 100 000,00 zł 900 000,00 zł

Kwoty są umowne, a rachunek podano do grosza, bez zasad zaokrąglania.

Częsty błąd to liczenie podatku od nadwyżki ponad próg. Dla 3000 zł daje to 72 zł zamiast 300 zł.

Różnica wynosi 228 zł i jest stała dla każdej wygranej ponad próg, bo tyle daje stawka liczona od samego progu. Wynik niższy o 228 zł od podatku z tabeli oznacza rachunek od nadwyżki, a nie według przepisu.

Dlaczego tuż nad progiem zostaje mniej?

Po przekroczeniu progu podatek rośnie z 0 zł do stawki liczonej od wygranej, więc 2281 zł daje po podatku 2052,90 zł.

Kwota po podatku znów przekracza próg dopiero powyżej ok. 2533,33 zł, czyli tam, gdzie wygrana pomnożona przez 0,90 jest większa od progu.

Wygrana Podatek Po podatku Względem 2280 zł
2281 zł 228,10 zł 2052,90 zł -227,10 zł
2400 zł 240,00 zł 2160,00 zł -120,00 zł
2533 zł 253,30 zł 2279,70 zł -0,30 zł
2534 zł 253,40 zł 2280,60 zł +0,60 zł

Dla mnie to skutek konstrukcji przepisu i nic więcej: rachunek opisuje wypłatę, nie jest wskazówką, jak grać. Kogo liczenie wygranych zaczyna zajmować bardziej niż sam sport, znajdzie opis objawów i miejsc pomocy w dziale o uzależnieniu od hazardu.

Czego art. 21 ust. 1 pkt 6a i art. 30 ust. 1 pkt 2 nie rozstrzygają?

Te przepisy określają zwolnienie i stawkę, a nie procedurę ani wszystkie sytuacje. Brak odpowiedzi w nich nie znaczy, że obowiązku nie ma albo że ktoś jest z niego zwolniony.

Pytanie Co można przeczytać w tych przepisach
Kto i kiedy pobiera podatek art. 30 ust. 1 pkt 2 używa formy „pobiera się” i nie wskazuje tu podmiotu ani terminu
Czy wygraną trzeba zgłosić lub wykazać w zeznaniu te przepisy nie mówią o formularzu ani zgłoszeniu
Co jest jedną wygraną przepis mówi o „jednorazowej wartości”, ale nie definiuje jej w tym miejscu
Czy stawka wchodzi w „wygraną” art. 30 mówi o „wygranej” i nie rozpisuje jej składników
Czy można rozliczyć przegrane te przepisy nie mówią o stratach

W konkretnej sprawie odpowiada urząd skarbowy albo doradca podatkowy. Nie jestem doradcą podatkowym, więc tabela pokazuje tylko granice tych dwóch przepisów.

Czy ten sam próg dotyczy innych gier?

Częściowo. Art. 21 ust. 1 pkt 6a lit. a stosuje ten sam próg także do gier liczbowych, loterii pieniężnych, telebingo oraz loterii promocyjnych, audioteksowych i fantowych. Lit. b obejmuje gry na automatach, w karty, w kości, cylindryczne i bingo, ale nie podaje kwoty. Zwolnienie wymaga w jej przypadku, by gry urządzał uprawniony podmiot na podstawie przepisów państwa UE lub EOG.

Co z wygraną uzyskaną w innym państwie UE lub EOG?

Art. 30 ust. 1 pkt 2 obejmuje też wygrane z innych państw UE i EOG (Europejski Obszar Gospodarczy). Zwolnienie z pkt 6a w odniesieniu do wygranych z innego niż Polska państwa ma jednak warunek.

Art. 21 ust. 23 PIT wymaga podstawy prawnej z umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania lub innej ratyfikowanej umowy międzynarodowej, która pozwala organowi podatkowemu uzyskać informacje podatkowe od organu podatkowego drugiego państwa.

Warunek podatkowy nie mówi nic o legalności gry. Udział z terytorium Polski w zagranicznej grze hazardowej jest zagrożony grzywną do 120 stawek dziennych (art. 107 § 2 KKS, t.j. Dz.U. 2025 poz. 633). Zagraniczne gry hazardowe omawia wpis o grze u zagranicznych bukmacherów.

Wygrane spoza UE i EOG art. 30 ust. 1 pkt 2 nie wymienia, więc w takiej sprawie pytanie trafia do urzędu skarbowego lub doradcy podatkowego.

Czy stawka 10% obowiązuje w 2026 roku?

Tekst jednolity ustawy o PIT z 2026 r. podaje w art. 30 ust. 1 pkt 2 stawkę 10%. Nie uwzględnia on późniejszych nowelizacji, dlatego inną liczbę, na przykład 15% spotykaną w sieci, sprawdza się w aktualnym brzmieniu ustawy.

Zakłady bukmacherskie są wyłącznie dla osób pełnoletnich i niosą ryzyko utraty pieniędzy oraz uzależnienia. Ten tekst ma charakter edukacyjny, nie jest poradą podatkową i do gry nie zachęca. Wsparcie daje telefon zaufania 801 889 880 (uzależnienia behawioralne, codziennie 17:00-22:00, stan z 4 listopada 2026) oraz serwis uzaleznieniabehawioralne.pl.

Awatar Witold Szczepaniak
Bez Typów
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.